Ulrica Flach @froken_flach
 
 
Skådespelare, musikkompositör, producent på Pelikanteatern
 
Kontakt:
ulricaflach@hotmail.com
0739-362647
 
 
Kompositör

Musik skapad för Pelikanteatern finns på Spotify under artisten Pelikanteatern, musik skapad till barnprojekt på Göteborgs konsthall finns under Ulrica Flach och övrig musik finns under Made by U.

Samtliga  ©Ulrica Flach

 
Kulturpedagog 
Villovägar på förskolan
https://goteborgskonsthall.se/gkh-digitalt/villovagar-en-familjeforestallning-2/
(Filmen Villovägar  från Göteborgs Konsthall.
Foto Mija Renström
Ulrica Flach med Villovägar på Göteborgs Konsthall våren 2021
Foto: Mija Renström

Drama, lek och rörelse. Med inspiration från boken Vinga på Villovägar.

Villovägar på förskolan är en fortsättning på projektet ”Villovägar – ett dramaäventyr” på Göteborgs konsthall som gjordes digitalt under våren 2021.

Med Villovägar på förskolan  får barnen stå i centrum. Som bakgrund har vi boken Vinga på Villovägar av Lotta Geffenblad och Gun Jacobson samt den film som gjordes i samband med Villovägar på Göteborgs konsthall. Sistnämnda var ett samarbete med Göteborgs stadsbibliotek och Läs förskola. 

Om berättelsen.

Vinga är en duvunge som precis har flyttat till ett nytt område med sin familj. När familjen har packat upp får hon ett uppdrag av sin pappa. Hon ska cykla till affären för att köpa sylt till plättarna de ska äta till middag. Hon ska cykla helt själv. Det är en härlig känsla att klara av något helt själv. Och vilket äventyr det blir. För när Vinga har köpt burken med blåbärssylt upptäcker hon att alla hus i det nya kvarteret nästan ser likadana ut. Hur ska Vinga hitta hem till mamma och pappa? Och vilka är det egentligen som bor i alla hus?

Om workshopen.

Innan vi träffas på riktigt så får barnen och pedagogerna tillsammans läsa boken Vinga på Villovägar och titta på det digitala dramaäventyret Villovägar från Göteborgs konsthall.  Tack vare dessa förberedelser så skapas möjligheter för ett fördjupat arbete under de två tillfällen vi ses.

Jag som kommer ut till er och håller i denna workshop heter Ulrica Flach och det är också mig ni ser i den digitala visningen.

Tillsammans med barnen och med utgångspunkt från berättelsen Vinga på Villovägar tar vi oss an frågor som också berör barns rättigheter. Vad är trygghet? Vad gör ett hem? Hur känns ett ävenyr? Och vad betyder frihet?

Berättelsen leder oss in på alla de känslor som kan uppstå när man är vilse, känner sig osäker och funderar på hur man ska hitta hem. Men också de glada känslorna man får av ett äventyr och av att få cykla själv. Känna glädjen pirra när man får ett uppdrag  och lyckan av att klara av det. 

Vinga på Villovägar är en enkel berättelse men lyfter något som alla kan känna igen sig i. Behovet av frihet och förtroende. Att vilja hjälpa till och att klara av. Att vara på ett äventyr. Men också behovet av trygghet och ett hem när äventyret börjar kännas lite för spännande. Vinga upptäcker också att det som verkar konstigt och annorlunda till en början kanske ändå är både vanligt och roligt när man har hunnit vänja sig.

Att ge uttryck för dessa funderingar är precis det vi ska göra. Genom lek, rörelse och drama. Genom sång och musik. Genom kropp och själ.

Målet är inte att göra en föreställning. (Även om dessa tillfällen mycket väl kan leda till att ni vill jobba vidare.) Målet är att erbjuda  verktyg och inspirera barnen till att konstnrärligt uttrycka sig själva och sina känslor genom dramalek och rollspel.

Genom denna workshop har vi också möjlighet belysa barns rättigheter. Rätten till föräldrar, till ett hem och trygghet. Rätten till lek och fritid. Och rätten till att prova på konstnärliga uttryck såklart.

Lärarhandledning från Konsthallen:
 
Auktoriserad statsguide Göteborg
 
Mer info om detta och om specialguidningar utifrån nya perspektiv kommer.
Är du intresserad av att köpa in en specialvandring med ett speciellt tema,  nytt perspektiv eller annat önskemål?
Skicka ett mail till: ulricaflach@hotmail.com